Ananemin benim hayatımda çok farklı bir yeri var, belki bir çoğunuz için öyledir. Canım sıkıldığında hemen yanında alırım soluğu, dertleşiriz, konuşuruz, çok iyi bir sırdaş ve dosttur benim için. Hayata o kadar erken başlamasına, 13 yaşında anne olmasına rağmen, yaşama sevinci hiç kaybolmamış. Benim ikinci Annem o. Şimdi size Ananemin mutfağından birlikte yaptığımız muhteşem "ekşili ekmek ve saç böreğini" paylaşmak istiyorum.
Malzeme Listemiz ;
750 gr köy unu yada tam buğday unu ( köy ununu Malatya gıda pazarlarından bulabilirsiniz.)
250 gr normal un
1/2 Yaş maya
Bir tutam tuz
Aldığı kadar su
Geniş bir kaba ilk önce elediğimiz unları ekliyoruz, ortasını açıp maya, tuz ve suyu yavaş yavaş ekleyerek karıştırıyoruz. Hamurun kıvamı elimize yapışmayacak ama yumuşak olacak. Karıştırma işlemi bittikten sonra üzerine ıslak bir bez serip 1-2 saat kabarması için bekliyoruz.
Hamuru açarken çok fazla un kullanmamaya dikkat ediyoruz, unu çok kullanırsanız sac üzerinde yanmaya başlar. Bu hamurla hem ekmek hemde börek yapabilirsiniz, evinizde tüplü sac yoksa, ocak üstü saclar var onunlada yapabilirsiniz.
Biz 2 çeşit yaptık, ıspanak ve patatesli
Börek iç harc malzemesi ;
2 orta boy soğan
2 diş ezilmiş sarmısak
1/2 doğranmış ıspanak ( 5-6 orta boy haşlanmış patates)
tuz, karabiber, pul biber,
İşte Hamurumuz ;
Hamurumuz |
Hamuru Açmak ;
Ekmeğimiz ;
Sac'ta Ekşili Ekmek |
Patatesli böreğin iç harcına yarım kaşık salçada ekleyebilirsiniz.
Ispanaklı Börek |
Soğanları kavurduktan sonra, ıspanağı ilave ediyor suyu çekene kadar kavurduktan sonra, ıspanakları soğuk suda yıkayıp suyunu sıkıyoruz, aksi takdirde böreğin içi hamuru pişmez ve sulu olur.
Patatesli Börek |
Sac Böreği |
Afiyet Olsun...
Offff varya şimdi nasıl canım istedi anlatamammm kuzum,ellerinize sağlık
YanıtlaSilNasıl canım çekti işyerinde şimdi :)
YanıtlaSil