Bıngıldak Nedir ? Ne Zaman Kapanır ?

Bıngıldak
      Yeni Anne ve Babaların en çok merak ettiği konudur, "Bıngıldak". Banyo yaptırırken başın o bölgesine daha yumuşak davranılır, tararken dikkat edilir, aslında bıngıldak sanıldığının aksine çok hassas değil, son derece sağlamdır ve kafa travmalarında koruyucu kask görevi görür.

Peki nedir bu bıngıldak ?


Kafa kemiklerinin birleşme noktalarının arasındaki bağ dokudan oluşmuş bölgedir. Bebek doğarken kafa yapısı ve kemikleri henuz tam son şeklini almamıştır. Bununda nedeni doğum esnasında kafatasına esneklik kazandırarak, doğum kanalına girebilmesi ve doğumun kolay gerçekleşmesini sağlar.

Ne zaman kapanır ?

Yeni doğan bebeklerin başında 6 tane bılgıldak bulunur, bunların en büyüğü ön bıngıldakdır. Genelikle 9-18 ay arasında kapanır bazı durumlarda 24 ayı bulabilir. Arka bıngıldak ise küçüktür ve 3 ayda kapanır. Bıngıldağın erken kapanması durumunda doktorunuz ile iletişim halinde olup baş çevresi ölçümlerinin düzenli yapılması gerekmektedir. Bıngıldak beyin gelişimi, işitme ve görme gibi işlevlerin yerine getirilmesi için önemlidir ve mutlaka takip edilmelidir. Bıngıldağın geç kapanmasının sebeplerinden bir tanesi D vitamini eksikliğidir. Doğumdan 1 yaşa kadar mutlaka 3 damla D-vit3 verilmelidir. D vitamini sadece Anne sütü yada D-vit3 vererek te karşılayamıyoruz, bu yüzden güneşli havalarda uygun saatlerde bebeğinizin direkt güneş ışığı almasını sağlayınız 10-15 dakika, cam arkasından alınan güneş malesef D vitamini ihtiyacımızı karşılamıyor. 

Bebeğinizle birlikte bol sağlıklı günler dilerim.

İlginizi çekebilir,




Not : Resim sızıntı dergisinin sayfasından örnek olarak alınmıştır, yazı içeriği severek okuduğum anne-bebek dergisinden alıntılar vardır.


0 yorum:

Yorum Gönder

Special design for Annesinin Prensi by GeCe