Aman Dikkat Sonbahar Depresyonu

     Sonbahar; kuşların göçüşüyle başlar hikaye ardından ağaçlar eşlik eder ve yapraklarını döker birer birer, biraz yağmur ve arada bir kendini hatırlatan kısa bir güneş... 

     Aslında en sevdiğim mevsimdir sonbahar, tabi birde en çok depresyonun halsizliğin ve baş ağrılarının olduğu bir mevsim.

Sizler için Psikolog Derya İmpramoğlu ile kısa bir söyleşi yaptım, haydi buyurun ;

-Sonbaharda neden depresyona giriyoruz ?

     Yaz mevsiminin bitmesiyle güneş ışıklarından yararlanma şansımız daha da azlıyor, günlerin kısalması ve havanın erken kararması maalesef üzerimizde bir sıkıntı yaratıyor. Uzun bir
yaz mevsimi boyunca daha çok açık alanlarda geçirilen vakit sonbaharın gelmesiyle kısıtlanıyor ve kapalı alanlarda kalam zorunluluğu başlıyor. Buda mutluluk hormonu sertonin daha az salgılanmasına ve bizim depresyona girmemize sebep oluyor. Kış mevsiminde de dönemsel depresyonlar yaşansa da, sonbaharda ki kadar bizi etkilemiyor. Çünkü tatil yapabildiğimiz, dinlendiğimiz dışarıda daha çok vakit geçirebildiğimiz ve güneş ışınlarından sonuna kadar faydalanabildiğimiz bir mevsimin ardından sonbahara girince mutsuzluk-hüzün bizi daha çabuk avucuna alıyor.

-Bunları en asgari düzeye indirmek için önerileriniz neler ?

     Fırsat buldukça her an dışarı çıkmalı, erken kalkarak güneş ışığından ve günden daha çok faydalanmalıyız. Kış için planlar yapmalı zihnimizi daha dinç tutmalıyız. Ve mümkünse günde en az yarım saat dışarıda yürümeliyiz. Beslenme düzenimizi, biraz daha sağlıklı bir programla desteklersek vücudumuz bu duruma daha kolay alışabilir. Eğer kendimize vakit ayırma imkanı varsa yeni hobiler edinmek de depresyondan mümkün olduğunca uzak kalmamıza yardımcı olabilir. Bu dönemde bol kitap okuyun, müzik dinleyin, arkadaşlarla bir araya gelin.

     En başta dediğim gibi en sevdiğim mevsim Sonbahar, bu mevsimi en keyifli şekilde geçirebilmek için; sahil kenarında bol bol yürüyüşler yapıyorum, farklı Ülkelerin mutfaklarını denemeye çalışıyorum, şu sıralar sinemaya gidemesem de, hafta da 2-3 film mutlaka izliyorum, yeni kitaplar alıyorum ve 5 dakikalık boş zamanda bile okumaya çalışıyorum.

Depresyonun olmadığı Mutlu olduğunuz bir sonbahar dilerim...

0 yorum:

Yorum Gönder

Special design for Annesinin Prensi by GeCe