Benim Çocuğum Çok Zeki...


    Aslında doğduğunda başlarız çocuklarımızı yarıştırmaya ve bu kısır döngü uzun bir süre devam eder, size birkaç örnek veriyim, eminim tanıdık gelecektir.
     "Ay bizim çocuk tosun gibi doğdu, bide görsen annesinin memesini nasıl tutuyor çok zeki olacak bu çocuk." ( Her bebeğin genetik yapısı farklıdır kimi 3,5 kg doğar kimi 2,5 kg önemli olan sağlıktır, emme refleksi anne karnında gelişir )

-Benim oğlan 7 aylık seninki,
-Bizimkide
-Ee emekliyor mu ?
-Canı isteyince
-Aa bizimki her yere gidiyor, tutamuyoruz bir akıllı bir akıllı

("Her bebeğin gelişimindeki öncelik farklıdır, kimisi 4 aylıkken emekler, kimisi emeklemeden yürür, kiminin sakin bir mizacı vardır fazla hareketli bir bebek değildir kimisi kabına sığamaz")

Bunlar gibi bir sürü örnek var aslında, tabi bide son zamanlarda televizyon ve gazetelerde benim çocuğum üstün zeka deyip gezinenler var. Ne yani bir çocuğun zeki olması yetiyor mu ? Kendi yaşıtları ile oynamayan, oyuncaklarıyla bile oynayamayan, hayal kuramayan çocuk en başta kendine sonrada ailesine nasıl faydalı olur, daha da önemlisi nasıl mutlu olur. Çocuk dediğin oyun oynamalı, hayaller kurmalı, yaşıtlarıyla koşmalı eğlenmeli, lütfen çocuğunuz hayal kurmasına, yaşıtlarıyla  iletişime geçmesine yardımcı olun onlar yarış atı değil, bizim evlatlarımız. Aslında bu konuda yazılacak o kadar çok şey var ki...

     Size dünyanın en zeki çocuğundan bir örnek vermek istiyorum. Hayalleri olmayan hiç top oynamayan, yaşıtları ile koşamayan konuşamayan bir çocuk...

Dünyanın en zeki adamı olduğu iddaa edilen William James Sidis hayatı,  1898-1944.

 46 yıl yaşamış dünyanın gelmiş geçmiş en zeki insanı olduğu iddia edilen William James Sidis'in IQ seviyesi ölçülemez değerdeymiş. (250-300 arasinda oldugu kabul edilir.)

Rus Yahudisi muhacir bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelmiş. 6 aylıkken alfabeyi çözmüş, 18 aylıkken New York Times okuru olmuş, 2 yaşında Latince'yi, 3 yaşında Yunanca'yı öğrenmiş, anatomi üzerine denemeler yazdığında 4 yaşındaymış ve 8 yaşına gelmeden önce İngilizce, Latince, Yunanca, Rusça, İbranice, Fransızca ve Almanca'yı öğrenmiş. İlkokul çağı geldiğinde ise Vindergood adıyla andığı bir de dil geliştirmiş. İlkokulu;1. sınıf 1 gün2. sınıf bir kaç gün3. sınıf 3 ay4. sınıf bir hafta5.sınıf 15 hafta6 ve 7. sınıflar beş buçuk hafta gibi bir sürede bitirmiş.11 yaşında Harvard'a kabul edilmiş. Aynı sene Harvard'da profesörlere 4 boyutlu objeler hakkında ders vermeye başlamış,16 yaşında Harvard Hukuk Fakültesine geçmiş. 20 yaşına gelince de sosyalist/komünist eylemlere, mitinglere katıldığından hapse girmiştir.

Sidis'in bir günde bir dili öğrenebildiği ve ertesi gün diğer bildiği diller ile çapraz mukayese ve tercüme yapabilir hale geldiği de iddialar arasındadır. kendisi bu bir günde dil oğrenme hadisesi sebebiyle olümüne dek bilinen ve ögrenilebilen bütün dilleri öğrenmiş, hatta bir iki adım ileri gidip diller uydurmaya başlamıştır.

Babası Boris Sidis, Harvard Üniversitesi'nde psikoloji ve psikiyatri eğitimi veriyormuş, pek çok da kitabı varmış. Annesi Sarah, bir tıp doktoruymuş. Bütün bu zeka dolu hayatına ve olanaklara rağmen Sidis, bekleneni verememiş, bir iki kitap, çok kayda değmeyen bir akademik hayat ile silinip gitmiştir.Aslında dünyaca ünlü harika çocuk olarak anılması gereken, ama "umutları boşa çıkartan" kişi olmuştur. Evet, bir baltaya sap olamamıştır. Ama bunun nedeni William değil, ondan yararlanmaya çalışan ailesi, göçtüğü yerdeki insanlar ya da medyadır. Sidis , haftada 20 Dolar getiren bir işte katip olarak hayatını kazanan, dedektif romanları okumaktan ve Amerikan yerlilerinin ritüellerine merak sarmaktan başka pek bir şeyle ilgilenmeyen bir insan olarak kalmıştır.
 *
Sonuç olarak; zekanın tek başına ne kadar yüksek olursa olsun bir işe yaramadığını, yanında birazda yaratıcılık, hayal gücü ve felsefe olması gerektiği düşünülebilir ...

Kaynak:wikipedia

3 yorum:

  1. vay be dedim okuduktan sonra! çok haklısınız

    YanıtlaSil
  2. bloğunuzu severek takip ediyorum siz de beni takibe alırsanız çok sevinirim: http://aylininannesi.blogspot.com/

    YanıtlaSil

Special design for Annesinin Prensi by GeCe