Bulgurun Halleri

Bulgurdan kaç çeşit yemek yapabilirsiniz ?

    5 Kasım Salı Günü Blogcu Anne Elifin organize ettiği çok güzel bir etkinliğe katıldık, Refika'nın Mutfağında Bulgurun Halleri...

   Bulgurun Hikayesi aslında çok eskiye dayanır, yapılan araştırmalarda Dünyada ilk işlenen gıda maddelerinden biri olan bulgur, Moğol İmparatoru Cengiz Han’ın seferlerinde ordu erzakları arasında yer almıştır. Çin İmparatorluğu zamanında'da "Kutsal Bitki" olarak geçer.
Pek çoğumuzun mutfağında pirinç pilavı pişer, bulgur hep ikinci sırada belkide sonlarda yer alır, hatta bebeklikte başlarız pirinç unundan mamalar yapmaya. Aslında pirinç den daha faydalıdır bulgur. 

Hadi gelin bulgurun faydalarına birlikte bakalım;

   İlk başta ve bence en önemlisi kan şekerini denge'de tutmaya yardımcı ve kansere koruyucu özelliğinin olması. 
İçerdiği folik asit sayesinde anne karnındaki bebeğin zeka gelişimine katkıda bulunur, bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümünde yapılan bir araştırmaya göre, bulgur, pirince göre 4 kat kalsiyum, 4 kat demir, 2 kat fazla protein içerdiği kanıtlanmıştır.
    Aslında bulgurun faydalarını saymakla bitmez, bu kadar değerli bir besini neden mutfaklarımızda daha çok kullanmayalım. Salatalarda, mezelerde, çorbalarda hatta bebeğimize yapacağımız mamalarda. Hazmı zor dediğinizi duyar gibiyim, içine biraz kimyon atarak bunu da çözebilirsiniz.

Refika'nın mutfağında bulgurun hallerini tadarken en çok hoşuma giden tarifi sizinle paylaşmak istiyorum. Bu güzel mezeyi afiyetle yedikten sonra içinde avokado olduğunu öğrendim ve çok şaşırdım, benim avokado ile aram pek iyi sayılmaz, evde  bir tek Selimin mamalarında kullanırım. Ama bu meze'yi tattıkdan sonra artık soframdan eksik etmem.

Avokadolu Batırmalık ;
1 adet Avokado
½su bardağı ince bulgur
½su bardağı sıcak su
2 çorba kaşığı yoğurt
1 adet yeşil soğan
½bağ nane
½limon suyu
2 çorba kaşığı zeytinyağı
Tuz

Bulguru sıcak su ile karıştırın ve bir kenarda soğumaya bırakın.Avokadoyu 2'ye bölün, çekirdeğini temizledikten sonra kaşık ile kabuğundan ayırın.Suyunu çekip soğuyan bulgurun üzerine limon suyu, ince doğranmış, nane, soğan, yoğurt, tuz ve avokadoyu karşıma ekleyin. Bir çatal yada mikser yardımıyla karıştırıp servis kasesine alın. Üzerine biraz zeytinyağı gezdirin. Kraker veya kızarmış ekmek dilimleri ile servis edin. Kitapta'ki tarifi aynen yazdım. Deneyin mutlaka bayılacaksınız.

Aslında kitap'ta Nursen Hanımın çok güzel başka tarifleri de bulunuyor, tatlılar, boza ve o gün tattığımız nefis şalgam suyu.

Birbirinden eşsiz tarifler için "Refika'nın Mutfağından Bulgurun Halleri" kitabını incelemenizi tavsiye ederim.

Bulgurun sofralarınızı tatlandırdığı, mutfağınızda yemeklerin fokur fokur kaynadığı ve kahkahalarınızın bol olduğu sofralar dilerim.

Not: Fotoğraflar için Ferhan Saral'a çok teşekkürler.








1 yorum:

  1. Çok güzel bir gün geçirdiniz gerçekten her şey çok güzel olmuş.Sizlerle olamadığım için çok üzüldüm ve hafta içi yapılan etkinlikler için protesto etmem gerekiyor aslında :( çalışan anneleri hep unutuyorlar.

    Kitabı ve içindeki tarifleri çok merak ettim,fotoğraflar süper ötesi

    YanıtlaSil

Special design for Annesinin Prensi by GeCe