Esra Ertuğrul ve Sık Sorulan Sorular

     Bugün size bebeğimgeliyor bloğunun sahibi emzirme danışmanı, bana hamilelik ve sonraki dönemde yardımcı olan Sevgili Esra'dan bahsetmek istiyorum. Hamilelikte ve sonrasında Esra'dan çok destek aldım, halada almaya devam ediyorum. Her soruma büyük bir içtenlikle cevapladığı, sıcak gülümsemesini yüzünden hiç eksik etmediği için ona sonsuz teşekkür ediyorum. Annelerin bana sık sorduğu soruları bende Sevgili Esra'ya ilettim, işte sorular ve cevapları ;


1-ilk aylarda kaç saat ara ile emzirmeliyim ?

İlk günlerde bebek ne zaman isterse o zaman emzirmek önemli. 10 . gün civarında anne sütü olgunlaşır ve o zamandan sonra yaklaşık ilk 3 hafta içinde bellibirrutin oluşturmaya çalşımalısınız. 3 saatte bir ortalama her göğüsü 15 dk.emzirmek önemli. Bebekler ilk 5 dakika da sütün sulu kısmını aldıkları için emzirme süresini 15 dk. kadar devam etmeye çalışılmalıdır..

2- bir göğüsümden daha çok süt geliyor bu normal mi ? Artması için neler yapmalıyım.

Bir göğüsten daha fazla süt geliyorsa o göğsü bebek muhtemelen daha az emiyor olabilir. O zamana sağarak iki göğüse de eşit ileti göndermek gerekir. Yine de her zamana her iki göğüsten eşit mikter da süt gelmez.Önemliolan aradakifark büyük olmasın.

3- bebeğim emmiyor ve sağarak veriyorum, gecede sağmalı mıyım ?

Bebeğiniz emmiyor ve siz gündüzleri sağarak devam ediyorsanız gece 24:00 de sağıp, bir de sabaha doğru 06 gibi sağmanız sütünüzün devamlılığı açısından önemlidir.Özellikle prolaktin gece salındığı için sağmak süt miktarınızı da arttıracaktır.

4- Sütümün kalitesini nasıl arttırabilirim ? Nasıl beslenmeliyim?

Normal beslenen sağlıklı bir annenin sütü, çoğunlukla bebeği için yeterli olmaktadır. Bununla birlikte, bazı anneler bebekleri için yeterince süt üretemediklerini düşünmektedir. Bundan enin olabilmek için en kesin bilgi bebeğin kilo alımıdır. Bebeğinize sütünüzün yetmediğini düşündüğünüzde size en yakın sağlık ocağına gidin ve bebeğinizi tarttırın. Sonra 2-3 gün sadece bebeğiniz her istediğinde emzirin, emzirin.. Sonra yine aynı yere giderek bebeğiniz tartırın. Eğer günlük 20- 30 gr ,  hafta da 125 gr, ayda da en az 500 gr almışsa her şey yolunda diyebiliriz. Eğer kilo alımında sıkıntı varsa, anne günde ne kadar su içtiğini, ne kadar emzirdiğini ve ne kadar dinlendiğini, uyuduğunu önce bir kontrol etmeli. Bunların hepsi tek başına anne sütünü etkiler. Bunlarla ilgili bir sıkıntı yoksa nasıl beslendiğine, neler yediğine de dikkat edilmeli.. Anne sütünün miktarını etkileyen en önemli faktör ne kadar talep varsa o kadar süt üretir, annenin vücudu. Özellikle ilk 3 ayda bu rutin oluşu, bebeğin yaklaşık ne kadar süt ihtiyacı var o netleşir. Annenin vücudu da o miktar da süt üretir. BU mekanizmada süt miktarını arttırmak için bazı besinlerden de minik destekler alınabilir.Sabah, öğle ve akşam sadece 1 kahve fincanı içilen alkolsüz bira anne sütünü arttıracağı gibi, içeriğinde bulunan B vitamini sayesinde de annenin bağışıklık sistemini korur'' Harika ne kadar çok yersem sütüm o kadar çok olur'' şeklinde yanlış bir anlayış vardır. Ancak ne kadar çok yediğimiz değil, ne yediğimiz çok önemlidir. Anne normal ve dengeli beslenmeli.
Yağlı olmayan proteinlerle beslenmelidir. Yeşillikler ve sebzeler tüketmelidir. Çorbalara ağırlık vermesinde yarar vardır. Sıcak ve sulu şeyler sütün miktarına olumlu katkıları vardır. Aşırıya kaçmamak koşuluyla, tahin- pekmez ve az yağlı süt ürünleri tüketilebilir.


5- Sütümü buzdolabında derin dondurucuda ne kadar saklayabilirim.

Yenilenmiş bilgilere göre; oda sıcaklığında 3 saat,buzdolabının normal kısmında 3 gün ve derin dondurucuda 3ay saklanabilir.

6 - Bebeğim nerdeyse 1 yaşında olucak ama emerken göğüsüm çok acıyor ne yapabilirim.

Muhtemelen bebeğiniz sizi emerken ,yorulunca ucunu alıyordur.Meme ucunuzu damağında sıkıştırdığı içinde acıma oluyordur. Bebeğiniz sizi emerken yutkunmasına dikkat edin, emip ara verdiğinde tekrar emzirme pozisyonunuzu kontrol edin ki ucunu emmeye devam etmesin.

7- 6 aydan sonra ne kadar anne sütü/ devam sütü almalı

6. aydan sonra 2 yaşına kadar anne sütü almaya devamedebilir bebekler. Ama ek gıdaya geçildiğinde özellikle 6-12 ay süresince anne sütü ağırlıklı ek gıda olmalı. Sababh ilk aklktığında 06:00  gibi emiyorsa 09:00 gibi kahvaltı, öğle yemeğiniyedikten sonra uyku öncesi meme, gece ise akşam yemeğine geçmeden önce akşam yemeğisaatinde ve gecenin ilerleyen saatlerinde emmeye devam edebilir. Ek gıda bellibirdüzene oturduğunda yaklaşık 9.ay gibiyavaş yavaş aldığı anne sütünün miktarı azalsa da gece ve sabah erken saatlerinde mutlaka anne sütüne devam etmeli.1 yaşından sonra anne sütü/ devam sütü / inek sütü ve diğer kalsiyum içeren yoğurt ve peynir gibi gıdalarını totali ortalama 500 cc olması yeterlidir.


Sevgili Esra'nın siz değerli okuyucularım içinde bir hediyesi var, bu yazının altına yorum ve mail adresini bırakan 1 Annemize 25 Ocak Pazar Günü "ANNE SÜTÜ VE EMZİRME SEMİNERİ'ne" ücretsiz katılma şansı kazanacak. Detaylı bilgi için tık tık

0 yorum:

Yorum Gönder

Special design for Annesinin Prensi by GeCe