Selimin ilk incisi 5 aylıkken çıktı ortaya, tabi normal bir yerden de gelmedi diş, üst dudağın altından çıktı. Başta korktuk diş yamuk mu geliyor diye, sonuçta 8.ayda çıkarması gereken dişi 5. ayında çıkarmaya başlamış ve çok ters bir yerden gelmişti. Hemen bir pedodonti'ye danıştık, bazı bebeklerde böyle ters yerden gelebildiğini, fazla dişimi yoksa, aşağı normal yerine iner mi, zamanla görebileceğimizi söyledi.
Bir sonraki ayda rutin doktor kontrolünde ise doktorumuz bunun diş olmadığını vücudun atamadığı keratin olduğunu söyledi. Çok şaşırdık, bu tarz durumların nadir yaşandığını ama aynı diş gibi ağrılı bir şekilde çıktığını söyledi. Tabi ilk başta inanmadık, tekrar pedodonti'ye telefon açıp durumu konuştuk, oda inatla onun diş olduğunu dile getirdi. Bir ay sonra Selim bu seferde alttan diş gösterdi. Biz artık kesin diş olduğuna emindik. Ancak dişler bir türlü çıkmıyordu ve üstte diş gibi görünen beyaz incide artık yoktu. Pedodonti dişin aşağı yöneldiği için geri battığını söyledi. Biz 2 doktor arasında bu konu hakkında mekik dokurken alttan görünenlerde bir süre sonra kayboldu. Ve inanamadık, düşünsenize diş gibi belirtiler, ağrılar, bide üstünegörüntüsü aynen diş gibi ama diş değil. Yavrum o kadar ağrıyı boşuna çekti. Şuan 9,5 aylık ve hala dişimiz yok. Ben ve eşim 10 aylıkken diş çıkarmışız sanırım minik prens'de bize çekti. Diş belirtileri şiddetle devam ediyor. Heyecanla dişlerimizi bekliyoruz, bi çıksa'da hayalimdeki "Diş Buğdayı" partimizi yapsak.
Tabi dişle ilgili bu kadar sorun yaşayınca pek çok şey öğrendik.
D |
Tabi dişle ilgili bu kadar sorun yaşayınca pek çok şey öğrendik.
Bebekler çıkmayı bekleyen tam 20 hazır dişle doğarlarmış. Aslında çıkması gereken tüm dişlerin yeri hazırmış.
Bebeklerde dişlerin çene kemiğinden yukarı doğru hareketi 2. ayda başlıyormuş, bu dönemde
-Salyalar artabilir,
-Dişler kaşınabilir,
-Bebeğiniz kulağını tutabilir yada saçlarını çekiştirebilir,
-Sebepsiz ateşlenmeler yada ağlama atakları görülebilir, ( dişten kaynaklanan ateş en fazla 38 derecedir, 38 derece üstü ve geçmeyen ateşlenmeler için mutlaka doktora götürülmeli)
-Geceleri kalkmayan bebeğiniz saat başı kalkıp sizi emmek isteyebilir,
Peki bu zor süreçte minik kuzularımıza nasıl yardımcı olabiliriz.
- Ellimize yıkadıktan sonra temiz bir tülbentle dişlerini kaşıyabiliriz, aynı görevi gören parmak diş kaşıyıcıları var "nenedent-baby" her defasında steril ettikten sonra aynı şekilde kaşımasına yardımcı olabiliriz,
-Mevsimine göre havuç-salatalık yada erikle kaşıyabiliriz, zaman zaman bebeğinizin eline de havuç verebilirsiniz, aman dikkat!!! mutlaka sizin kontrolünüzde olsun, dişleri olmasa dahi minik bir parça bile kopartabilir.
-Diş jelini buzdolabında muhafaza ederek günde 3-4 kere sürebilirsiniz, diş jeli kullanmak istemeyenler için yeşil soğanın beyaz kısmı yada pırasanın beyaz kısmı damaklarına sürebilir, rahatlamasına yardımcı olabilirsiniz.
Dişi çıkmış bebeğinizin için artık diş temizliği çok önemli katı gıdalardan sonra bebekler için uygun olan diş fırçaları ile fırçalamalısınız, doktorlar genelde 1 yaşına kadar diş macunu önermiyorlar, o yüzden sadece fırçalamanız yeterli olacaktır.
İlk diş randevusu için en uygun yaş 2 yaştır. Artık bu dönemde çocuğunuzu diş doktoruna götürmek için alıştırmalara başlayabilirsiniz. Yakın olmasa da sende 1 kere diş kontrolüne götürmekte fayda var özellikle ailede genetik diş çürüğü öyküsü varsa daha bir özen gösterilmesi gerekiyor.
Pıtır Pıtır ağrısız ateşsiz gelsin incileriniz.
Pıtır Pıtır ağrısız ateşsiz gelsin incileriniz.
Diş Buğdayı partileriniz için Kuzu Organizasyona bakabilirsiniz.
çok geçmiş olsun farklı bir deneyim yaşamışsınız,bütün dişleri ağrısız sancısız bir bir çıkar inşallah,sevgiler :)
YanıtlaSil